Jana Stejskalová

Pečujte o svoji kůži zdravou stravou

MENU

Víte, jak moc je pro nás důležitá zdravá kůže a proč bychom o ni měli pečovat? Kůže je nejrozsáhlejším orgánem lidského těla, tvoří 16% jeho tělesné hmotnosti. Jejím úkolem je chránit vnitřní ústrojí, pomáhat tlustému střevu, plicím a ledvinám eliminovat toxický odpad. Pracuje také jako termostat – spustí pocení, když je nám horko či vytvoří husí kůži, když teplota klesne.

Zdraví kůže ovlivňuje dědičnost, věk, klimatické podmínky, znečištěné prostředí, strava, stres, hormonální pochody aj.

Potraviny jako tučná masa, pečivo, tzv. pouliční strava, cukr, nevhodné sýry, mléko, čokoláda, alkohol podněcují tvorbu hlenů okolo tlustého střeva a tak blokují samočisticí schopnost tělních orgánů. Díky tomu se řádně nevyčistí krev, a proto jsou orgány i krev přetížené a toxiny se vylučují do kůže. To se projeví skvrnami na kůži, suchou odumřelou kůží, zlámanými nehty, vlasy, které vypadají jako sláma atd.

Jaká strava kůži pomáhá či škodí                 

  1. Příjem tekutin – optimální hydratace organizmu kvalitní stolní vodou (v ČR kohoutkovou) je základní podmínkou pro likvidaci odpadních látek ledvinami a tlustým střevem, následně i zavodnění kůže.
  2. Jezte vlákninu – udržíte tak střevní trakt v rovnováze a podpoříte vylučování odpadních látek z těla – máte-li kožní problémy, můžete trpět zácpou.
  3. Jezte stravu obsahující antioxidanty – ty pomáhají zpomalit stárnutí buněk, tzn. že zelenina a ovoce by měly být denní součástí vašeho jídelníčku.
  4. Věnujte pozornost složení jídel (kombinaci) – bohužel tohle není tak jednoduché, ale ideál je oddělit bílkoviny od cukrů (sacharidů), zamezí se tak kvašení a zlepší se vstřebávání živin.
  5. Pohlídejte si příjem tuků – respektive nastavte si optimální poměr mezi tzv. „dobrými“ tuky (nenasycenými mastnými kyselinami) z kvalitních rostlinných olejů (kromě palmojádrového a kokosového), rostlinných tuků, ořechů, olejnatých semen a tučných ryb jako losos, makrela, sardinky a „špatnými“ tuky (nasycenými mastnými kyselinami) obsaženými v tučném mase, másle, sádle, uzeninách, plnotučných mléčných produktech, různých polevách, dortech, zákuscích a jemném pečivu. Tento poměr by měl být 2/3 : 1/3 ve prospěch „dobrých“ tuků.
  6. Vytvořte si návyk na tzv. ranní pročištění – sklenicí teplé (ne horké) vody, hrnkem kopřivového čaje (pijeme teplý či vlažný, ne horký), nebo sklenicí vlažné vody s čerstvou citronovou šťávou.
  7. Omezte nebo vyřaďte kofein a alkohol – odvádějí z těla vlhkost
  8. Omezte příjem stolní soli – nadbytek sodíku v těle je příčinou otoků a vředovitosti kůže.
  9. Pozor na jídla, která ucpávají – rafinované potraviny, smažená jídla, ztužené tuky, tuky v potravinách, přemíra červeného masa a mléčných výrobků.

Budete-li ve svém jídelníčku věnovat pozornost uvedeným zásadám, udržíte si Vaši kůži zdravou a svěží.